Wednesday, March 3, 2010

KONVENSYEN ULAMA’ MUDA


KONVENSYEN ULAMA’ MUDATARIKH :
7 MAC 2009
MASA : 8 PAGI 5 PETANG
TEMPAT : HOTEL SERI MALAYSIA IPOH
TERBUKA UMUM KEPADA SELURUH MUSLIMIN DAN MUSLIMAT
TEMA : ” ULAMA’ MUDA PENGGERAK KEBANGKITAN ISLAM ”SEBARANG PERTANYAAN : USTAZ AKMAL : 019-4088824
USTAZ HAFEZ SABRI : 013-3190807

Resepi Nasi Berani Gam


(hidangan lebih lima orang)

Bahannya:

2 kilogram beras basmati

100 gram bawang merah - dihiris

50 gram bawang putih - dihiris

50 gram halia - dihiris

1/2 tin susu cair

Empat sekawan - bunga lawang, cengkih, jintan dan kayu manis

1 biji tomato - dipotong empat

2 tangkai cili merah - belah dua

2 tangkai cili hijau - belah dua

5 gram daun sup atau daun bawang - potong 1 1/2 inci

3 gram daun ketumbar

Bahan perasa secukupnya


Cara memasak:

Masak nasi hanya selepas daging siap dimasak1. Basuh beras, masukkan ke dalam periuk nasi bersama semua bahan yang dinyatakan.

2. Tanak nasi menggunakan periuk memasak elektrik. Apabila nasi kering, ambil sedikit minyak daripada kuah beriani dan siram sedikit ke atas nasi tadi.

3. Biarkan nasi itu dalam periuk seketika iaitu kira-kira lima minit, kemudian hidangkan bersama dalca, pajeri serta papadom.


Daging beriani:

1 kilogram daging - potong 10 ketulan

20 gram rempah beriani - campur sedikit air

1/2 cawan pes tomato

1/2 cawan sos tomato

50 gram bawang goreng

4 sekawan - bunga lawang, cengkih, kayu manis dan buah pelaga

50 gram bawang merah - dikisar

20 gram bawang putih - dikisar

20 gram halia - dikisar

3 gram daun pudina - dikisar

3 gram daun ketumbar - dikisar

1/2 cawan minyak sapi

50 gram biji gajus goreng - ditumbuk kasar

50 gram kismis


Bahan perasa secukupnya

Cara memasak:

1. Masukkan daging ke dalam periuk bersama bahan yang sudah dikisar serta rempah, pes tomato, sos tomato, minyak sapi, daun pudina, ketumbar dan empat sekawan.

2. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih dan masukkan biji gajus dan kismis ke dalamnya.

3. Didih dengan api pelahan sehingga daging itu empuk dan tambah bahan perasa.------------


Keenakan nasi beriani gam memang tidak dinafikan, malah ia antara makanan yang mendapat perhatian pada majlis hebat seperti perkahwinan atau perayaan.Beriani gam turut menjadi sajian istimewa Hotel Residence@Universit i Tenaga Nasional di Jalan Kajang-Puchong, Bandar Baru Bangi, Selangor.Chef masakan Melayunya, Chef Ismail Ahmad berkongsi rahsia untuk menyedapkan nasi beriani berkenaan:# Antara yang penting, beras mestilah berbau wangi dan cantik.

Pilih basmati yang perlu dibasuh terlebih dulu sebelum direndam selama setengah jam.# Bagi membolehkan daging lebih enak dan empuk, perap daging dengan rempah ratus dihasilkan sendiri selama setengah jam.# Masak dalam api perlahan antara satu hingga dua jam supaya daging benar-benar empuk.# Antara punca daging tidak menepati cita rasa adalah ia dimasak terlalu cepat dengan api tidak terkawal.

Untuk maklumat lanjut, layari www.residenceatunit en.com atau www.seripacific. com.